This proposal was submitted at
#aeiLB

Sjukvårdspolitik

Motion om ändamålsenlig digitalisering i sjukvården

Digitala system inklusive journaldokumentationssystem har i takt med den tekniska utvecklingen blivit allt viktigare för patientsäkerhet, effektivitet, och arbetsmiljö.

Samtidigt är det tydligt att regionerna i Sverige inte besitter den kompetens som är nödvändig för att kunna upphandla, styra och driva IT-projekt. Viktigt arbete läggs ut på externa konsulter till både hög kostnad, och sämre resultat.

Digitalisering är ingen lätt uppgift, särskilt inte om man själv inte vet vad som bäst gynnar verksamheten, och när man inte vet vilka möjligheter och svårigheter som finns.

Ett exempel på hur fel det kan gå är upphandlingen av journalsystem i Skåne, där projektet började som ett samarbete mellan de tre stora regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne i det så kallade 3R-projektet, där Sveriges tre största regioner gemensamt skulle samarbeta i upphandlingen av ett nytt gemensamt journalsystem.

Region Stockholm drog sig ur projektet efter att de ställt frågan till IT-expertis angående de vid tillfället mest omtalade amerikanska journalsystemen. Expertgruppen dömde ut de amerikanska systemen, och rekommenderade inte att gå vidare.

Region Skåne valde att gå vidare trots expertgruppens rekommendation, och bjöd in vårdanställda till demonstration av de aktuella systemen. Utan att be egen expertis bedöma systemen, lät man personalen rösta på vilket av de demonstrerade systemen man tyckte verkade bäst. Valet från personalen föll på det andra amerikanska systemet, men regionens beställare hade sedan tidigare bestämt sig för det andra amerikanska systemet Millenium, och det blev detta som till slut beställdes.

Från Region Skånes sida trodde man sannolikt att man skulle få ett heltäckande journalsystem för hela sjukvården, men det visade sig efterhand att det amerikanska systemet Millenium inte klarade flera viktiga uppgifter.

Läkemedelsmodulen visade sig inte kunna hantera dagens databaser över svenska läkemedel. Uppdateringar av aktuella läkemedel måste i det nya systemet därför hanteras manuellt.

Det har rapporterats stora brister i funktionalitet avseende Intensivvård och perioperativ vård, Ögonsjukvård och Obstetrik.

Avseende kvalitetsregister som idag används inom många sjukvårdsområden tankas data över automatiskt från dagens journalsystem utan behov av ytterligare manuellt arbete, blir det med Millenium nödvändigt för personal att fylla i uppgifter manuellt i formulär på flera sidor, bland annat för Svenska diabetesregistret.

Tidsåtgången för att genomföra arbetsuppgifter i det nya systemet Millenium har rapporterats ta betydligt längre tid jämfört med befintliga journalsystem.

Mellersta Skånes läkareförening ser behov av att regionerna tar in egen intern kompetens avseende både IT-expertis samt verksamhetskompetens som kan bedöma rimligheten och validiteten i nya projekt och lösningar. Möjligen skulle sådan intern IT-kompetens, av kostnads- och effektivitetsskäl, ordnas på nationell nivå.

Det finns även möjlighet att ta tillvara samarbete med Universitetens kompetens för att förbättra rutinerna för regionernas digitalisering.

Fullmäktige föreslås besluta

  • Att Sveriges Läkarförbund i sitt politiska arbete med regionerna verkar för att IT-projekt genomförs på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, där en av möjliga förbättringar skulle kunna vara att säkerställa viktig intern kompetens inom regionerna.

  • Att Sveriges Läkarförbund verkar för att läkarprofessionen tidigt ska få insyn och delaktighet i digitaliseringsprojekt inom sjukvård och forskning

with support of:

Mellersta Skånes läkareförening, Malmö Läkareförening