This proposal was submitted at
#RwPit

Läkares ställning och villkor

Hälsokontroller

Hälsorisker vid nattarbete är välkända. Nattarbetares sömnbesvär och risker för högt blodtryck med mera, är väldokumenterat. Utdrag för arbetsgivaren enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling, AFS 2019:3 § 30 fastslår: Vid nyanställning ska du anordna kontroller så att de genomförs innan arbetet börjar. Om arbetstagaren går från dagarbete till nattarbete – eller till skiftarbete där nattarbete ingår – ska en medicinsk kontroll anordnas och genomföras inom 3 månader. Sedan ska medicinska kontroller anordnas vart sjätte år om arbetstagaren är under 50 år, eller vart tredje år om arbetstagaren har fyllt 50 år.

Endast ett fåtal av Sjukhusläkarna i Stockholms tillfrågade medlemmar har blivit erbjudna hälsokontroll från arbetsgivaren. Den mottagning som fanns för läkare på Ersta har dessutom inte längre avtal. Flertalet rapporter inom förbundet visar på att yngre kolleger visar alarmerande tecken på ohälsa och upplever missförhållanden till sådan grad att en tredjedel överväger att byta yrke. Många kolleger upplever tilltagande försämringar av arbetsförhållanden, exempelvis jour och beredskap som pga ökad belastning i allt större utsträckning övergår i rent nattarbete. Detta orsakar med mycket stor sannolighet stress och (ökad)ohälsa bland läkarförbundets medlemmar. Alla sjukdomar som direkt kan tillskrivas arbetsmiljön och ofördelaktiga arbetsförhållanden, bör klassas som arbetsskador.

Fullmäktige föreslås besluta

  • att Läkarförbundet arbetar för att arbetsgivaren anordnar medicinska (hälso)kontroller.

  • att Läkarförbundet arbetar för att de medicinska följderna av nattarbete, med högt blodtryck, sömnbesvär et.c. skall klassas som arbetsskador.

  • att Läkarförbundet arbetar för att medlemmarna får adekvat uppföljning, utredning, åtgärder och möjlighet till vård även av arbetsskadorna.

  • att Läkarförbundet verkar för att medlemmar som drabbats av arbetsskador (högt blodtryck, sömnbesvär, postcovid etcetera) får adekvat (försäkrings)ersättning.

with support of:

Andreas Fischer, Sjukhusläkarna