Forskning och utbildning
Hippokrates ed för svenska läkare
Hippokrates ed, som härstammar från antikens Grekland, har länge varit en symbol för de etiska principer som läkare bör följa i sitt yrkesutövande. Även om edens text har utvecklats över tid, är dess grundprinciper fortfarande aktuella: Att respektera patientens integritet, sträva efter att göra gott och undvika att skada, samt att agera med ärlighet och yrkesetik.
I Sverige saknar vi en formell nationell tradition av att läkare avlägger en sådan ed vid sin legitimering eller efter fullbordad läkarutbildning, vilket många andra länder har. Ett införande av en modern Hippokrates ed anpassad till vår tid skulle stärka läkarens yrkesidentitet och understryka vikten av etiska principer i det dagliga arbetet. Detta skulle inte bara kunna vara en påminnelse om läkekonstens kärnvärden, utan också en signal till samhället om läkaryrket förpliktelser gentemot patienterna och det allmänna.
Den senaste tiden har läkare som larmat om missförhållanden, visselblåsare, hamnat i blåsväder och fått repressalier. Hippokrates ed skulle kunna fungera som moralisk kompass och ge stöd för läkarkåren.
Med hänvisning till ovanstående föreslår Svenska Privatläkarföreningen fullmäktige
Fullmäktige föreslås besluta
-
att Läkarförbundet skall verka för ett nationellt införande av en svensk variant av Hippokrates ed som avläggs vid läkarens legitimering eller efter avslutad läkarutbildning.
-
att Läkarförbundet verkar för att denna ed blir en del av de ceremonier och utbildningar som syftar till att markera läkaryrkets etiska grundvanor och stärka den professionella identiteten hos svenska läkare.
Motionär:
Svenska Privatläkarföreningen (SPLF)