Läkares ställning och villkor
Underläkarlöner - en lokal angelägenhet
Underläkarlönen varierar över landet med en spridning på närmre 10 000 kronor mellan den högst och lägst betalda underläkaren före AT. Underläkarlönerna hänger inte med läkarkollektivets löneutveckling, och detta beror i stor utsträckning på att man inte tar del av den förhandlade lägstanivå som förhandlas fram i de nationella samt lokala förhandlingarna. Ett exempel på detta är exempelvis Region Skåne som enbart ökat AT-läkarlönen med strax under 1,5 % mellan år 2023 och 2024, rent ut sagt en reallönesänkning för våra framtida kollegor.
Det finns en region som sticker ut som ett gott exempel, där läkarföreningen tagit ansvar för våra yngre kollegors löneutveckling. Stockholm läkarförening har i ett antal år förhandlat en lönetrappa för läkare innan legitimation. Denna trappa täcker alla läkare från medicinstuderande till AT-läkare. Trappan ser till att man dels inte hamnar efter viktiga lönerevisioner som underläkare, ser till att man går upp i lön allteftersom ens yrkeserfarenhet blir större samt ser till att det inte blir mer ekonomiskt lönsamt att anställa underläkare före AT jämfört med AT-läkare då alla följer samma lönestege, oavsett tjänst.
SLF Student har i flera år lyft denna trappa som en förebild, i samtal med både nationellt förtroendevalda som i det lokala påverkansarbetet utan större framgångar. Vi ser stora vinster i att man från centralt håll samlar information till lokalavdelningarna samt stöttar dessa i att upprätta lokala löneavtal för underläkare, då den enskilda läkarens möjlighet till löneförhandling i praktik inte existerar. Yngre läkares löner är i fritt fall, vi måste arbeta annorlunda för att vända utvecklingen.
Fullmäktige föreslås besluta
-
att Läkarförbundet verkar för att sommarvikarierande underläkares villkor berörs i det lokala förhandlingsarbetet i samtliga lokalföreningar.
Motionär:
Sveriges läkarförbund Student