Forskning och utbildning
Har läkare råd att göra facklig karriär?
4 § FML: ”Facklig förtroendeman får ej med anledning av sitt uppdrag ges försämrade arbetsförhållanden eller anställningsvillkor. När uppdraget har upphört skall arbetstagaren vara tillförsäkrad samma eller likvärdig ställning i fråga om arbetsförhållanden och anställningsvillkor som om han ej haft fackligt uppdrag.”
Sveriges Läkarförbund är beroende av representation ute på klinikerna i form av engagerade fackliga ombud. Det är också en förutsättning att en del av dessa engagerar sig i styrelsearbete. Idag är det långt ifrån alla kliniker som har fackliga ombud och intresset för att engagera sig fackligt är inte alltid brinnande.
Vidare är det en del av de som vill engagera sig fackligt, som drar sig för det på grund av rädsla att halka efter i sin utbildning och/eller lönenivå.
Mellersta Skånes Läkareförening har fått till sig att utbildningsläkare (AT, BT, ST) i vissa fall får förlänga sin utbildningstjänst om de är borta från hemkliniken för fackligt arbete. Vi vet dock inte i vilken utsträckning det förekommer. Att utbildningstjänsten förlängs gör att man tappar både fart och lön i sin karriär och avskräcker från fackliga uppdrag.
Därtill är det under utbildningstjänster mycket annat att hinna med så som utbildningar och sidotjänstgöring. Det är också många fackligt engagerade individer som även forskar, vilket då blir ytterligare en faktor att ta hänsyn till för att få ihop yrkespusslet.
Även senare i karriären finns det utmaningar med en facklig karriär då den ska delas med en klinisk tjänst och fortsatt är det en del som forskar. Fackligt arbete och forskning, som inte är förlagt på den egna kliniken, kan uppfattas av kollegor som ledighet och inte arbete. Arbete mäts ofta ute i verksamheterna i form av sjukvårdsproduktion och då faller fackligt arbete utanför detta.
Lokalföreningarna kämpar med att hitta klinikombud, men Läkarförbundet centralt behöver nu stötta oss i vårt arbete att engagera fackligt förtroendevalda ute på klinikerna.
Fotnot: FML är Förtroendemannalagen - Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen
Fullmäktige föreslås besluta
-
Att Läkarförbundet genomför en kartläggning kring hur fackligt engagemang påverkar tid till specialistbevis respektive överläkartjänst
-
Att Läkarförbundet arbetar för att stärka meritvärdet på fackligt arbete
Motionär:
Mellersta Skånes läkareförening, Malmö Läkareförening