Sjukvårdspolitik
Regional Beredskapsläkare
Bakgrund:
Före 2004 hade Sverige ett utvecklat totalförsvar som även inbegrep sjukvården. Socialstyrelsen samt försvarets sjukvårdsstyrelse styrde över nationella övningsplaner, läkemedels-, och materielförråd. Man styrde även över utbildning och övning samt krigsplacering av all sjukvårdspersonal. Även om det inte var lagstadgat så hade alla landsting en beredskapsläkare i sin beredskapsorganisation som stöd i samverkan med andra myndigheter.
Efter 2006 avvecklades det mesta. Lagen skrevs om och Regioner fick nu fullt och eget ansvar över att "tillse tillräcklig beredskap" enlig
"Lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap".
Konsekvensen blev väldigt få och rudimentära katastrofövningar och utbildningar samt minimala förråd (just in time). Många mindre regioner ersatte sina beredskapsläkare med "samordnare" som i bästa fall har någon form av vårdutbildning. Konsekvenserna såg vi både under Covid19 samt nu när omvärldsläget kräver att Sveriges totalförsvar behöver samordning på adekvat kompetensnivå mellan regioner och myndigheter. NATOinträdet ställer ännu högre krav på nationell sjukvård och att denna ska kunna fungera även med andra nationer där det är läkare som står för medicinska inriktningsbeslut. Man förväntar sig därför motsvarande när det kommer till samverkan och samordning.
På grund generationskifte så saknar de flesta av dagens regioner och kommuner den kompetens som fanns före 2006. SKR hänvisar dessutom idag till sitt "självstyre" och kan fortsätta att godtyckligt styra sin beredskap som man själv tycker.
Motion:
läkarförbundet driver frågan politiskt att lagstadga om att varje region ska ha en Beredskspsläkare med ansvar och mandat över beredskapsförråd, utbildning och övningar. Berdskspsläkaren ska även ha adekvat utbildning (se separat motion)och vara ansvarig för samverkan mot andra myndigheter och nationer i sjukvårdsfrågor. Beredskapsläkaren bör ha motsvarande mandat över resurser såsom en smittskyddsläkare.
Fullmäktige föreslås besluta
-
Att läkarförbundet driver frågan politiskt att lagstadga om att varje region ska ha egen beredskapsläkare med mandat och tillsyn över regional beredskap
Motionär:
Jan-olof Stefan Svärd, Jönköpings läns läkarförening