Sjukvårdspolitik
Vad får vi för pengarna?
SACO samlar 650 000 medlemmar i 22 medlemsförbund med mål att ”akademisk utbildning ska löna sig för individ och samhälle” vilket är brett och okontroversiellt. Paraplyorganisationer kan vara bra på grund av sin storlek och ekonomi, men riskerar stagnation och som i alla samarbeten får enskilda förbund mindre utrymme och synlighet i sina egna frågor. Det försämrar också möjligheten att föra ut egna frågor då man riskerar att ”trampa kompisarna på tårna”. Lokalt där SACO-samarbete sker får man fördela antalet stolar mellan övriga förbund och ibland till och med helt representeras av andra yrkesgrupper.
Läkarförbundet står inför många utmaningar där läkares arbetsförhållanden och löneutveckling måste förbättras och betydelsen av förutsättningar för den högsta medicinska kompetensen måste föras ut starkare avseende vårdens innehåll och chefs- och ledarskap. Vi kämpar också som alla organisationer med ekonomi i balans, där både förtroendemanna- och kansliorganisationen vore betjänta av förstärkning. Således bör alla utgifter som inte går till kärnverksamheten omvärderas och utvärderas. Tidigare har frågan om medlemskap i SACO väckts och utretts, men det är snart tio år sedan.
Fullmäktige föreslås besluta
-
att Läkarförbundet redovisar sin faktiska medlemsavgift till SACO
-
att Läkarförbundet redovisar årlig tid och därmed lönekostnad för centrala förtroendevalda och tjänstemän i allt SACO-arbete (förberedelse, möten, valberedning och dylikt)
-
att Läkarförbundet redovisar vad vi objektivt uppnått de senaste två åren (2022-2023) genom medlemskapet i SACO
Motionär:
Sjukhusläkarna, Sveriges läkarförbund Student